FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Lowrance HDS Reports "not valid for area"

Page  123 5>
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Haydan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Lowrance HDS Reports "not valid for area"
    Posted: 25 Jul 2010 at 5:42pm
Haydan View Drop Down
Silver
Silver


Joined: 17 Jan 2006
Location: Tauranga
Status: Offline
Points: 402

My newly imported HDS-8 (Software Version) 3.0.33.84 has a message flashing up on the bottom of the screen " Unit not valid for this area. contact local authorized reseller for support ". Anyone know how to remidie this? Must be fairly easy???

 
Thanks,
 
Haydan
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote johnybegood Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Jul 2010 at 6:42pm
johnybegood View Drop Down
Silver
Silver
Avatar

Joined: 01 Mar 2010
Status: Offline
Points: 434
hey mate. we bought a hds-7 in the states, and my guess would be that you purchased the insight version? meaning it comes with a full U.S mapping system, making it impossible to read/focus closely on NZ. if thats the case you'd probably need to get it cleared off. also maybe the sd card of your NZ is faulty? just a thought, bloody great device tho imo
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Haydan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Jul 2010 at 7:19pm
Haydan View Drop Down
Silver
Silver


Joined: 17 Jan 2006
Location: Tauranga
Status: Offline
Points: 402
Its the HDS-8 Enhanced US BaseMap unit. God damn it! Also appears to only have imperial units on it - no metric. Can this be remedied?
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote U357 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Jul 2010 at 7:23pm
U357 View Drop Down
Gold
Gold
Avatar

Joined: 24 Jun 2007
Location: Sweden
Status: Offline
Points: 663
[QUOTE=Haydan]Its the HDS-8 Enhanced US BaseMap unit. God damn it! Also appears to only have imperial units on it - no metric. Can this be remedied?

Just when I thought I might get one, lucky you put this up lol
404. That’s an error.
That’s all we know.

Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote johnybegood Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 8:03am
johnybegood View Drop Down
Silver
Silver
Avatar

Joined: 01 Mar 2010
Status: Offline
Points: 434
Originally posted by Haydan Haydan wrote:

Its the HDS-8 Enhanced US BaseMap unit. God damn it! Also appears to only have imperial units on it - no metric. Can this be remedied?


yea, we were over in the U.S and there are two versions. firstly the blank hds or the hds with insight. the insight is more expensive( as it has a full built in U.S map), by a few hundred dollars so it doen't make sense in wiping it, probably better to talk to the supplier and try get it changed, as the NZ maps are 300 bucks plus. maybe talk to bursnco, or a marine electronic specialist as i'm no expert hah
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Haydan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 8:13am
Haydan View Drop Down
Silver
Silver


Joined: 17 Jan 2006
Location: Tauranga
Status: Offline
Points: 402
I have the Navionics NZ charts, so its not the charts its the units basic software thats doing it. Hopefully its a software issue and not a hardware issue.
 
Someone else must have been through this and know how to fix it?
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote MarkE Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 8:50am
MarkE View Drop Down
Platinum
Platinum


Joined: 02 Feb 2007
Location: Mudfish Central
Status: Offline
Points: 2890
Have you tried ENL? they should be able to give you an idea on whats wrong.
Sea Strike 18' Centre Console - Under Construction....Build Thread here
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Haydan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 10:41am
Haydan View Drop Down
Silver
Silver


Joined: 17 Jan 2006
Location: Tauranga
Status: Offline
Points: 402
Turns out there may be some kind of Anti-Parrelal import coding in the new software that flashes up the message when its used outsid the US. I'll look into it more when I get back from work.
 
In the mean time if you've imported your own unit from the states you might want to think twice before upgrading your unit to the latest software.
 
Has anyone got an older version of the HDS software that they can send me to try in my unit? 
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Haydan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 3:03pm
Haydan View Drop Down
Silver
Silver


Joined: 17 Jan 2006
Location: Tauranga
Status: Offline
Points: 402
I've talked to the Aussy Lowrance team and they say the unit has to go back to the states via the place I bought it off to get this fixed. Which is absolute crap in my opinion, I'm waiting for the US to wake up to confirm this.
 
It's just totaly unbeleavable. I bought one of these units in the states and now in NZ, with no prior warnings that I can find anywhere (On the lowrance site or on the interwebs) the product does not deliver what the product description says it does simply because I am on the other side of the world. And this for a product designed to aid navigation. I am really really really pissed off with Lowrance at this stage I hope the US guys have better news for me.
 
I'll let you know what I find out.
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Haydan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 4:29pm
Haydan View Drop Down
Silver
Silver


Joined: 17 Jan 2006
Location: Tauranga
Status: Offline
Points: 402
Another little update, found a small picture on the box that states "For sale/use in he Americas Only" Cry
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Double Shot Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 4:46pm
Double Shot View Drop Down
Titanium
Titanium
Avatar

Joined: 22 Aug 2005
Location: Whangaparaoa
Status: Offline
Points: 3753
Send it back explaining so...
 
Did you pay by credit card? Tell them the story and that you have sent it back and see if they'll refund you....I've done that before.
 
How ever if it's a reputable company I'm sure they'll refund you or send you the right unit.
 
Good luck with it.
 
Predator
70ml of 90deg C water pressurised through 13g of roasted finely ground tamped coffee for 25sec's to make a distinguishing sensory hit called a Double Shot    
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Unclejake Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 5:06pm
Unclejake View Drop Down
Titanium
Titanium


Joined: 21 Jul 2009
Location: Wellington
Status: Offline
Points: 8109
There are definately two HDS5s. One for The Americas and the one you want. I guess that is the same for HDS8s as I am told they are essentially the same, except for the bigger screen.
 
AFAIK you have no choice but to replace it with the correct one.
 
ENL will not help even if the unit goes faulty under warranty. We have been there.........
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Haydan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 5:24pm
Haydan View Drop Down
Silver
Silver


Joined: 17 Jan 2006
Location: Tauranga
Status: Offline
Points: 402
What a pain, you would think this would be spelled out in blank and white somewhere, wish this thread was here before I purchased the unit Ermm
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Unclejake Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 5:57pm
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote U357 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 6:26pm
U357 View Drop Down
Gold
Gold
Avatar

Joined: 24 Jun 2007
Location: Sweden
Status: Offline
Points: 663
[QUOTE=Haydan]Another little update, found a small picture on the box that states "For sale/use in he Americas Only" Cry

I think you are screwed if the guys in the states don't play ball....lesson here for the rest of us.
404. That’s an error.
That’s all we know.

Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Haydan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 6:59pm
Haydan View Drop Down
Silver
Silver


Joined: 17 Jan 2006
Location: Tauranga
Status: Offline
Points: 402
What lesson?
 
Is it a pain?
 
    Hell yes
 
What have I learned?
 
    That it is far from common knowledge that HDS units come in US only models a well as international. Even the resellers aren't aware of it.
    That if you order your HDS unit from america make sure its an international model
 
Would I do it again?
 
    Yes. If they get the price to within ~15-20% of the US then I'd get it here. I would love to support the locals but I can't justify spending $4500 dollars on something I can get for $2200 to my door by importing it myself. 
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote johnybegood Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jul 2010 at 7:43pm
johnybegood View Drop Down
Silver
Silver
Avatar

Joined: 01 Mar 2010
Status: Offline
Points: 434
i agree Hayden. they are heavily overpriced, hence why we purchased overseas as well. Even Navman is cheaper over there, yet it's made locally. go figure. hope you get it sorted, and in the boat asap!
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Haydan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 Jul 2010 at 9:23am
Haydan View Drop Down
Silver
Silver


Joined: 17 Jan 2006
Location: Tauranga
Status: Offline
Points: 402
I've talked to Lowrance in the States, there is no way to turn this off (Or at least they have no intention of turning it off).
 
Found out it also has a name Geo-Fencing. Found this French YouTube video showing it in action if anyone is interested. Wonder if we'llsee this on other equipment like iPhones etc.
 
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote MarkE Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 Jul 2010 at 8:58pm
MarkE View Drop Down
Platinum
Platinum


Joined: 02 Feb 2007
Location: Mudfish Central
Status: Offline
Points: 2890

Is the seller going to exchange it for the non US version??

Sea Strike 18' Centre Console - Under Construction....Build Thread here
Back to Top
Post Options Post Options   Likes (0) Likes(0)   Quote Haydan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Aug 2010 at 9:21am
Haydan View Drop Down
Silver
Silver


Joined: 17 Jan 2006
Location: Tauranga
Status: Offline
Points: 402
Dunno just waiting to hear back from him. Everyone is a little shocked by it and only Lowrance seem to know anything about this feature and are staying tight lipped. I would guess that he will though I may have to pay more for it.
 
I wouldn't be so pissed if Lowrance had warnings up about this so that people knew.
Back to Top
Page  123 5>
Forum Jump
Forum Permissions View Drop Down


This page was generated in 0.207 seconds.